Vector bestand maken

Een vector bestand maken kan op verschillende manieren. Elke manier heeft zijn voor- en nadelen. In dit artikel leggen we uit hoe je dit kunt aanpakken.

Vector bestand maken in Illustrator

Adobe Illustrator is ons favoriete programma om een vector te maken.

In een notendop werkt het zo: koop het programma en open het bestand. Trek de afbeelding met de hand over. Dit houdt in dat je elke vorm in de afbeelding natekent en opvult met een kleur.

"Screenshot

Voordelen

• Het resultaat is uitstekend.
  • Je kunt het bestand aanpassen.
  • Je kunt de afbeelding opslaan in de drie meest gebruikte vector bestandsformaten: AIEPS en PDF.

Nadelen

• Het kost (veel) tijd om een vector te maken.
  • Je moet eerst leren werken met Illustrator voordat je een vector kunt maken.
  • Adobe Illustrator kost geld.

Vector bestand laten maken voor een vaste prijs

Heb je geen tijd om zelf een vector te maken? Laat dit dan maken door een specialist, zoals ViaVector. Voor logo’s hebben we een vaste prijs. Klik hier voor meer informatie.

Vector bestand maken online

Online zijn websites te vinden die van je bestand een vector kunnen maken.

In deze afbeelding is een voorbeeld te zien van een vector bestand die online gemaakt is

Originele file (links) – Vector online gemaakt met Vector Magic (rechts)

Nadelen

• Lang niet altijd een goed resultaat. Zoals je bij bovenstaande afbeelding kunt zien is het bestand niet netjes gemaakt.
  • Je moet een account aanmaken.
  • Je moet een maand abonnement afnemen.

Voordelen

• Snel.

Vector bestand maken in Photoshop

Een goede vector in Photoshop maken is niet mogelijk. Hiervoor heb je echt Adobe Illustrator nodig. Dit komt doordat Photoshop een pixel gebaseerd programma is. Illustrator is een vector based programma.

Vector bestand maken in Indesign

Indesign is een vector gebaseerd programma. Net zoals Illustrator. Hierin kun je dus wel vectoren maken. Je moet de afbeelding nog wel handmatig overtrekken (net zoals in Illustrator).

Gratis offerte

Voor logo’s hanteren we een vaste prijs. Kijk hier voor meer info.