Vector bestand

Een vector bestand is de overkoepelende naam voor grafische afbeeldingen die onbeperkt vergroot en verkleind kunnen worden zonder verlies van kwaliteit.

Vector bestand uitgelegd in een GIF afbeelding.

Een vector is opgebouwd uit vectoren in plaats van pixels. Vectoren zijn paden die bestaan uit een begin- en eindpunt met daartussen een lijn, golf, cirkel of een andere vorm.

De vectoren / paden uit een vector bestand

De vector paden zijn de blauwe lijnen met vierkantjes.

Als een vector afbeelding wordt vergroot dan wordt de afstand tussen de paden opnieuw berekend. Vervolgens wordt het bestand in de juiste verhouding aangepast. Ten slotte worden de paden weer gevuld met de bijbehorende kleuren. Op deze manier kan een vector oneindig vergroot worden zonder dat de kwaliteit van de afbeelding achteruit gaat.

Tegenhanger van vector bestand: pixel bestand

Een pixel bestand (zoals een JPG en PNG) is de tegenhanger van een vector bestand. Het grootste verschil tussen deze twee is dat een pixel bestand wazig wordt als deze wordt uitvergroot. Een vector afbeelding kan onbeperkt vergroot worden zonder dat er kwaliteitsverlies optreed. Dit verschil is te zien in onderstaande animatie.

Vector bestand uitgelegd in een GIF afbeelding.

Waarom heb ik een vector afbeelding nodig?

Omdat een vector scherp blijft bij het uitvergroten, zijn ze vaak vereist voor drukwerk. Dit is handig voor het bedrijf waar je bijvoorbeeld je kleding laat drukken. De drukkerij kan zelf je logo groter of kleiner maken zonder dat deze wazig wordt. Met een vector bestand ben je dus verzekerd van hoge kwaliteit drukwerk.

Een vector bestand is vaak vereist voor drukwerk zoals flyers, kleding, banners, auto bestickering en grote billboards.

Wat zijn de meest gebruikte vector bestandsformaten?

De drie meest gebruikte vector bestandsindelingen zijn EPS, AI en PDF.

Ik heb een vector bestand, maar deze is toch niet scherp, hoe kan dit?

Dit komt doordat het eigenlijk een pixel bestand is, wat als een vector bestand is opgeslagen. Op deze manier veranderd alleen de bestandsextensie (van bijvoorbeeld PNG naar EPS). Het belangrijkste veranderd niet; de opbouw van het bestand. Dit blijft in pixels in plaats van in vectoren. Uiteraard kunnen wij je helpen met het maken van een scherpe vector. Gaat het om een logo? Klik dan hier voor meer informatie over onze dienst: logo omzetten naar vector.

Vector bestand maken

Een vector bestand maken kan op twee manieren. Met de hand of met een automatisch programma.

Vector bestand maken met de hand

De afbeelding wordt ingeladen in een grafisch tekenprogramma. Vervolgens wordt de afbeelding nagetekend.

Voorbeeld van een vector bestand dat gemaakt is met de hand

Origineel versus handmatig omgezet naar vector (door ViaVector)

Voordelen

• Het resultaat is uitstekend (mits je het goed kan).

Nadelen

• Afhankelijk van het logo kost het (veel) tijd om deze over te tekenen.
  • Het kost veel tijd om te leren werken met het tekenprogramma.
  • Je hebt een tekenprogramma nodig.

Programma’s voor handmatig omzetten

Betaalde tekenprogramma’s:

• Adobe Illustrator (deze software gebruiken wij)
  • Adobe Freehand
  • QuarkXPress
  • CorelDRAW

Gratis tekenprogramma’s:

• Inkscape

Vector bestand laten maken voor een vaste prijs

Heb je geen tijd om zelf een vector te maken? Laat dit dan doen door een specialist, zoals ViaVector. Voor logo’s hebben we een vaste prijs. Klik hier voor meer informatie over onze dienstverlening: logo omzetten naar vector.

Vector bestand maken met automatisch programma

Op internet zijn websites te vinden die automatisch bestanden om kunnen zetten naar vector.

Voorbeeld van een vector bestand dat gemaakt is met een automatisch programma

Origineel versus automatisch programma (Vector Magic).

Nadelen

• Lang niet altijd een goed resultaat. Zoals je bij bovenstaande afbeelding kunt zien is het logo niet exact overgetrokken zoals het origineel.
  • Om de vector te kunnen downloaden moet je een account aanmaken.
  • Om de vector afbeelding te kunnen downloaden moet je een maand abonnement afnemen. Hieraan zijn kosten verbonden.

Voordelen

• Snel.

Vector bestand bewerken

Een vector bestand kan alleen met de hand bewerkt worden. Bovenstaande programma’s kun je hiervoor gebruiken. Een vector bestand bewerken met automatische programma’s is niet mogelijk.

Vector bestand openen

Een vector bestand kun je met de volgende programma’s openen.

Betaalde programma’s:

• Adobe Illustrator
  • Adobe Freehand
  • QuarkXPress
  • CorelDRAW

Gratis programma’s:

• Inkscape

Gratis offerte

Gaat het om een logo? Hiervoor hoef je geen offerte aan te vragen. Hiervoor hanteren we namelijk een vaste prijs. Klik voor meer info.