Wat is een vector bestand?

Een vector bestand is de verzamelnaam voor grafische afbeeldingen die oneindig vergroot of verkleind kunnen worden zonder kwaliteitsverlies. De drie meest voorkomende vector bestandstypes zijn EPS, AI en PDF. Deze vector bestandsformaten worden ook vaak omschreven als .eps, .ai en .pdf.

In deze afbeelding is het verschil tussen een pixel bestand en vector bestand duidelijk te zien.

Tegenhanger van vector bestand: pixel bestand

Een pixel bestand (zoals een JPG en PNG) is de tegenhanger van een vector bestand. Het grootste verschil tussen deze twee is dat een pixel bestand blokkerig wordt als deze wordt uitvergroot. Een vector file kan onbeperkt vergroot worden zonder dat er kwaliteitsverlies optreed.

Technische uitleg

Een vector bestand is opgebouwd uit vectoren in plaats van pixels. Vectoren zijn paden die bestaan uit een begin- en eindpunt met daartussen een lijn, golf, cirkel of een andere vorm.

De vectoren / paden uit een vector bestand

De vector paden zijn de blauwe lijnen met vierkantjes.

Als een vector wordt vergroot dan wordt de afstand tussen de paden opnieuw berekend. Vervolgens wordt het bestand in de juiste verhouding aangepast. Ten slotte worden de paden weer gevuld met de bijbehorende kleuren. Op deze manier kan een vector oneindig vergroot worden zonder dat de kwaliteit van de afbeelding achteruit gaat.

Waarom heb ik een vector bestand nodig?

Omdat een vector scherp blijft bij het uitvergroten, zijn ze vaak vereist voor drukwerk. Dit is handig voor het bedrijf waar je bijvoorbeeld je kleding laat drukken. De drukkerij kan zelf je logo verschalen, zonder scherpteverlies. Met een vector file ben je dus verzekerd van hoge kwaliteit drukwerk.

Een vector bestand is vaak vereist voor drukwerk zoals flyers, kleding, banners, auto bestickering en grote billboards.

Ik heb een vector bestand, maar deze is toch niet scherp, hoe kan dit?

Dit komt doordat het eigenlijk een pixel bestand is, wat als een vector bestand is opgeslagen. Op deze manier veranderd alleen het bestandstype (van bijvoorbeeld PNG naar EPS). Het belangrijkste veranderd niet; de opbouw van het bestand. Dit blijft in pixels in plaats van in vectoren. In onderstaande video kun je zien hoe wij dit voor je kunnen oplossen.

Vector bestand maken

Een vector bestand maken kan op verschillende manieren. Elke manier heeft zijn voor- en nadelen.

Vector bestand maken in Illustrator

Adobe Illustrator is ons favoriete programma om een vector te maken.

In een notendop werkt het zo: koop het programma en open het bestand. Trek de afbeelding met de hand over. Dit houdt in dat je elke vorm in de afbeelding natekent en opvult met een kleur.

"Screenshot

Voordelen

• Het resultaat is uitstekend.
  • Je kunt het bestand aanpassen.
  • Je kunt de afbeelding opslaan in de drie meest gebruikte vector bestandsformaten: AIEPS en PDF.

Nadelen

• Het kost (veel) tijd om een vector te maken.
  • Je moet eerst leren werken met Illustrator voordat je een vector kunt maken.
  • Adobe Illustrator kost geld.

Vector bestand laten maken voor een vaste prijs

Heb je geen tijd om zelf een vector te maken? Laat dit dan maken door een specialist, zoals ViaVector. Voor logo’s hebben we een vaste prijs. Klik hier voor meer informatie.

Vector bestand maken online

Online zijn websites te vinden die van je bestand een vector kunnen maken.

In deze afbeelding is een voorbeeld te zien van een vector bestand die online gemaakt is

Originele file (links) – Vector online gemaakt met Vector Magic (rechts)

Nadelen

• Lang niet altijd een goed resultaat. Zoals je bij bovenstaande afbeelding kunt zien is het bestand niet netjes gemaakt.
  • Je moet een account aanmaken.
  • Je moet een maand abonnement afnemen.

Voordelen

• Snel.

Vector bestand maken in Photoshop

Een goede vector in Photoshop maken is niet mogelijk. Hiervoor heb je echt Adobe Illustrator nodig. Dit komt doordat Photoshop een pixel gebaseerd programma is. Illustrator is een vector based programma.

Vector bestand maken in Indesign

Indesign is een vector gebaseerd programma. Net zoals Illustrator. Hierin kun je dus wel vectoren maken. Je moet de afbeelding nog wel handmatig overtrekken (net zoals in Illustrator).

Vector bestand openen / bewerken

Een vector bestand openen of bekijken kan met de volgende programma’s.

Betaalde programma’s:

• Adobe Illustrator
  • Adobe Freehand
  • QuarkXPress
  • CorelDRAW

Gratis programma’s:

• Inkscape

Gratis offerte

Voor logo’s hanteren we een vaste prijs. Kijk hier voor meer info.