Wat is een jpg jpeg png gif bmp bestand?

Jpg, jpeg, png, gif en bmp bestanden zijn opgebouwd uit een grote verzameling van vierkante pixels.

Vergroten zonder kwaliteitsverlies?

Een jpg, jpeg, png, gif en bmp bestand kun je vergroten zonder kwaliteitsverlies. Je moet het bestand dan omzetten naar een vector bestand.

Waarvoor gebruiken?

Jpg, jpeg, png en gif afbeeldingen worden vaak gebruikt op websites en in Word/Excel documenten.

Verschil tussen jpg en png

Een jpg bestand heeft een witte achtergrond en een png bestand heeft een transparante achtergrond. Als je bijvoorbeeld je logo op een gekleurde achtergrond op je website wilt plaatsen, is het handiger om een png te gebruiken dan een jpg.

Verschil tussen jpg en jpeg

Het kan zijn dat je geen jpg bestand hebt maar jpeg. Je vraagt je waarschijnlijk af of die letter “e” een verschilt maakt? Het simpele antwoord is nee. Beide bestanden hebben dezelfde kwaliteit.

Jpg staat voor Joint Photographic Group en jpeg voor Joint Photographic Expert Group. Deze groep houd zich bezig met het maken van compressie technieken voor digitale afbeeldingen. De jpg/jpeg is hier een voorbeeld van.

De reden voor het verschil in bestandsformaten gaat terug naar de eerste versie’s van Windows. Het originele bestandsformaat van de Joint Photographic Expert Group was ‘jpeg’. Maar omdat Windows alleen met bestandsformaten kon werken die maximaal drie letters hadden, werd de extensie ingekort naar ‘jpg’. Apple computers konden wel met een langere bestandsextensie werken. Uiteindelijk accepteerde Windows ook bestanden met een langere naam. Maar omdat iedereen inmiddels gewend was aan ‘jpg’, is dit tot op de dag van vandaag de meest gebruikte bestandsvorm.

Gratis offerte

Wil je een gratis offerte ontvangen? Vul dan geheel vrijblijvend onderstaand formulier in. Je ontvangt binnen 24 uur reactie.