Wat is een EPS bestand?

Een EPS bestand (Encapsulated PostScript) is een bestandstype waarin vector bestanden worden opgeslagen. Het belangrijkste kenmerk van een EPS bestand is dat het onbeperkt vergroot en verkleind kan worden zonder verlies van kwaliteit. Dit bestandsformaat wordt ook vaak omschreven als .eps.

In deze afbeelding is het verschil tussen een pixel bestand en EPS bestand duidelijk te zien.

Tegenhanger van EPS: pixel bestand

Een pixel bestand (zoals een JPG en PNG) is de tegenhanger van een EPS. Het grootste verschil tussen deze twee is dat een pixel bestand blokkerig wordt als deze wordt uitvergroot. Een EPS afbeelding kan onbeperkt vergroot worden zonder dat er kwaliteitsverlies optreed.

Waarom heb ik een EPS bestand nodig?

Omdat een EPS scherp blijft bij het uitvergroten, zijn ze vaak vereist voor drukwerk. Dit is handig voor het bedrijf waar je bijvoorbeeld je kleding laat drukken. De drukkerij kan zelf je bestand verschalen, zonder kwaliteitsverlies. Met een EPS ben je dus verzekerd van hoge kwaliteit drukwerk.

Een EPS bestand is vaak vereist voor drukwerk zoals flyers, kleding, banners, auto bestickering en grote billboards.

Ik heb een EPS, maar deze is toch niet scherp, hoe kan dit?

Dit komt doordat het eigenlijk een pixel bestand is, wat als een EPS is opgeslagen. Op deze manier veranderd alleen de bestandstype (van bijvoorbeeld PNG naar EPS). Het belangrijkste veranderd niet; de opbouw van het bestand. Dit blijft in pixels in plaats van in vectoren. In onderstaande video kun je zien hoe wij dit voor je kunnen oplossen.

EPS bestand maken

Een EPS bestand maken kan op verschillende manieren. Elke manier heeft zijn voor- en nadelen.

Illustrator

Adobe Illustrator is speciaal gemaakt om EPS bestanden te maken (wij gebruiken het ook). Een korte uitleg.

Open het bestand dat je wilt maken in Illustrator. Teken de afbeelding handmatig na. Dit houd in dat je elke vorm in het logo overtrekt en opvult met een kleur.

In deze afbeelding is EPS bestand te zien wat gemaakt is in Adobe Illustrator.

Voordelen

• Het resultaat is uitstekend.
  • Je kunt de EPS aanpassen.
  • Je kunt het bestand opslaan in de drie meest gebruikte vector bestandsformaten: AI, EPS en PDF.

Nadelen

• Het kost (veel) tijd om een bestand na te tekenen.
  • Je moet eerst leren werken met Illustrator voordat je een bestand kan natekenen.
  • Adobe Illustrator kost geld.

EPS bestand laten maken voor een vaste prijs

Heb je geen tijd om zelf een EPS te maken? Laat dit dan maken door een specialist, zoals ViaVector. Voor logo’s hebben we een vaste prijs. Klik hier voor meer informatie.

Online

Een EPS kun je ook online maken.

Afbeelding waarin het resultaat van online eps maken te zien is.

Origineel bestand (links) – EPS bestand online gemaakt met Vector Magic (rechts)

Nadelen

• Lang niet altijd een goed resultaat. Zoals je bij bovenstaande afbeelding kunt zien is de EPS niet exact overgetrokken zoals het origineel.
  • Je kunt geen aanpassingen doen.
  • Om het bestand te kunnen downloaden moet je een account aanmaken.
  • Om de EPS te kunnen downloaden moet je een maand abonnement afnemen. Hieraan zijn kosten verbonden.

Voordelen

• Snel.

Photoshop

Hier kunnen we kort over zijn. Een goede EPS maken in Photoshop is niet mogelijk. Hiervoor moet je echt Illustrator gebruiken. Dit komt doordat Photoshop een pixel gebaseerd programma is. Illustrator is een vector based programma.

EPS bestand openen en bewerken

Om EPS bestanden te openen, heb je één van onderstaande betaalde software nodig:

• Adobe Illustrator. Met dit programma kun je je bestanden openen en bewerken zoals je dat zelf wilt. Adobe creative person CC is geïnspireerd op een Cloud abonnement en is zeer geschikt voor een creatief persoon met een prijs van $19,99 per maand op jaarbasis, of $29.99 op maandbasis. De volledige suite inclusief InDesign, Photoshop en Premiere Pro kost $49,99 per maand.
  • CorelDraw. Deze software biedt een 15-dagen gratis versie. Je kunt dit programma gebruiken om EPS bestanden te openen en te bewerken. De volledige versie wordt verkocht voor $635,00 en wordt geleverd met een 30-dagen terugbetalingsgarantie. En wanneer je kiest voor een jaarlijkse betaling is de prijs $16,50 per maand.

Gelukkig zijn er ook gratis programma’s waarmee je EPS bestanden kunt openen.

• Gravit. Dit programma kan worden gebruikt om EPS afbeeldingen online te openen en te bewerken. Je hoeft alleen een gratis account aan te maken bij Gravit.
  • XnViewMP is de uitgebreide versie van XnView en ondersteunt 500 afbeeldingsindelingen, maar kan slechts in 50 indelingen schrijven. Het is compatibel op alle platformen inclusief Mac OS X en Linux. Alleen voor commercieel gebruik moet worden betaald wat het een goed alternatief maakt.
  • Inkscape is een op vectoren gebaseerd desktop publishing software dat wordt gebruikt om afbeeldingen te manipuleren. Hoewel het primaire formaat het Vector Graphics format is, ondersteunt het ook andere indelingen. Het is vrij verkrijgbaar voor alle grote platformen.
  • GSview. Dit is een computercode die is gemaakt om de Adobe-computercode en de bijbehorende bestanden te interpreteren. Omdat Adobe verantwoordelijk was voor het EPS bestand, kan dit oude formaat bestand nog steeds worden geopend. Het belangrijkste is dat deze software op alle platformen werkt waaronder Unix, Linux, Mac OS X, Microsoft Windows, Atari TOS en AmigaOS.
  • EPS Viewer. Zoals de naam al doet vermoeden, is deze software gemaakt om het EPS bestandsformaat te openen.
  • Scribusis een desktop publishing software waarmee je vele afbeeldingsindelingen kunt bekijken, waaronder het EPS bestand. Er is ook een mobiele versie verkrijgbaar waarmee je het EPS bestand kunt bekijken op een mobiele telefoon. Het heeft zijn eigen Constitutionele scripting-engine ondersteunt door Python en is bovendien gratis verkrijgbaar.

Gratis offerte

Voor logo’s hanteren we een vaste prijs. Klik voor meer info.