EPS bestand

Een EPS bestand is een grafisch bestand dat onbeperkt vergroot en verkleind kan worden zonder verlies van kwaliteit.

EPS bestand uitgelegd in een GIF animatie.

EPS staat voor Encapsulated PostScript. Dit is de bestandsextensie waarin een vector bestand wordt opgeslagen.

Een EPS is opgebouwd uit vectoren in plaats van pixels. Vectoren zijn paden die bestaan uit een begin- en eindpunt met daartussen een lijn, golf, cirkel of een andere vorm.

"De

Als een EPS bestand wordt vergroot dan wordt de afstand tussen de paden opnieuw berekend en vervolgens in de juiste verhouding aangepast. Ten slotte worden de paden weer gevuld met de bijbehorende kleuren. Op deze manier kan een EPS oneindig vergroot worden zonder dat de kwaliteit van de afbeelding achteruit gaat.

Tegenhanger van EPS bestand: pixel bestand

Een pixel bestand (zoals een JPG en PNG) is de tegenhanger van een EPS. Het grootste verschil tussen deze twee is dat een pixel bestand wazig wordt als deze wordt uitvergroot. Een EPS afbeelding kan onbeperkt vergroot worden zonder dat er kwaliteitsverlies optreed. Dit verschil is te zien in onderstaande animatie.

EPS bestand uitgelegd in een GIF animatie.

Waarom heb ik een EPS bestand nodig?

Omdat een EPS scherp blijft bij het uitvergroten, zijn ze vaak vereist voor drukwerk. Dit is handig voor het bedrijf waar je bijvoorbeeld je kleding laat drukken. De drukkerij kan zelf je afbeelding verschalen, zonder dat deze wazig wordt. Met een EPS ben je dus verzekerd van hoge kwaliteit drukwerk.

Een EPS bestand is vaak vereist voor drukwerk zoals flyers, kleding, banners, auto bestickering en grote billboards.

Ik heb een EPS bestand, maar deze is toch niet scherp, hoe kan dit?

Dit komt doordat het eigenlijk een pixel bestand is, wat als een EPS is opgeslagen. Op deze manier veranderd alleen de bestandsextensie (van bijvoorbeeld PNG naar EPS). Het belangrijkste veranderd niet; de opbouw van het bestand. Dit blijft in pixels in plaats van in vectoren. Uiteraard kunnen wij je helpen met het maken van een scherpe EPS. Gaat het om een logo? Klik dan hier voor meer informatie over onze dienst: logo omzetten naar EPS.

EPS bestand maken

Een EPS bestand maken kan op twee manieren. Met de hand of met een automatisch programma.

EPS bestand maken met de hand

Het bestand wordt ingeladen in een grafisch tekenprogramma. Vervolgens wordt de afbeelding nagetekend.

"Voorbeeld

Voordelen

• Het resultaat is uitstekend (mits je het goed kan).
  • Je kunt het logo aanpassen.

Nadelen

• Afhankelijk van het logo kost het (veel) tijd om deze over te tekenen.
  • Het kost veel tijd om te leren werken met het tekenprogramma.
  • Je hebt een tekenprogramma nodig.

Programma’s voor handmatig omzetten

Betaalde tekenprogramma’s:

• Adobe Illustrator
  • Adobe Freehand
  • QuarkXPress
  • CorelDRAW

Gratis tekenprogramma:

• Inkscape

EPS bestand laten maken voor een vaste prijs

Heb je geen tijd om zelf een EPS te maken? Laat dit dan doen door een specialist, zoals ViaVector. Voor logo’s werken we met een vaste prijs. Klik hier voor meer informatie over onze dienstverlening: logo omzetten naar EPS.

EPS bestand maken met automatisch programma

Op internet zijn websites te vinden die automatisch bestanden om kunnen zetten naar EPS.

"Voorbeeld

Nadelen

• Lang niet altijd een goed resultaat. Zoals je bij bovenstaande afbeelding kunt zien is het logo niet exact overgetrokken zoals het origineel.
  • Je kunt geen aanpassingen doen.
  • Om het vector bestand te kunnen downloaden moet je een account aanmaken.
  • Om het vector bestand te kunnen downloaden moet je een maand abonnement afnemen. Hieraan zijn kosten verbonden.

Voordelen

• Snel.

EPS bestand bewerken

Een EPS bestand kan alleen met de hand bewerkt worden. Bovenstaande programma’s kun je hiervoor gebruiken. Een EPS bestand bewerken met automatische programma’s is niet mogelijk.

EPS bestand openen

Een EPS kun je met de volgende programma’s openen.

Betaalde programma’s:

• Adobe Illustrator
  • Adobe Freehand
  • QuarkXPress
  • CorelDRAW

Gratis programma’s:

• Inkscape

Gratis offerte

Gaat het om een logo? Hiervoor hoef je geen offerte aan te vragen. Hiervoor hanteren we namelijk een vaste prijs. Klik voor meer info.