AI bestand

Een AI bestand is een grafisch bestand dat onbeperkt vergroot en verkleind kan worden zonder verlies van kwaliteit.

AI bestand uitgelegd in een korte GIF animatie

AI (ook wel .ai genoemd) is een afkorting voor Adobe Illustrator. Dit is het programma waarin deze bestanden gemaakt worden. Daarnaast is AI een bestandsextensie waarin vector bestanden worden opgeslagen.

Een AI is opgebouwd uit vectoren in plaats van pixels. Vectoren zijn paden die bestaan uit een begin- en eindpunt met daartussen een lijn, golf, cirkel of een andere vorm.

De vectoren / paden uit een AI bestand.

De vector paden zijn de blauwe lijnen met vierkantjes

Als een AI bestand wordt vergroot dan wordt de afstand tussen de paden opnieuw berekend en vervolgens in de juiste verhouding aangepast. Ten slotte worden de paden weer gevuld met de bijbehorende kleuren. Op deze manier kan een AI bestand oneindig vergroot worden zonder dat de kwaliteit van de afbeelding achteruit gaat.

Tegenhanger van AI bestand: pixel bestand

Een pixel bestand (zoals een JPG en PNG) is de tegenhanger van een AI. Het grootste verschil tussen deze twee is dat een pixel bestand wazig wordt als deze wordt uitvergroot. Een AI file kan onbeperkt vergroot worden zonder dat er kwaliteitsverlies optreed. Dit verschil is te zien in onderstaande animatie.

AI bestand uitgelegd in een korte GIF animatie

Waarom heb ik een AI bestand nodig?

Omdat een AI scherp blijft bij het uitvergroten, zijn ze vaak vereist voor drukwerk. Dit is handig voor het bedrijf waar je bijvoorbeeld je kleding laat drukken. Ze kunnen dan zelf je afbeelding groter of kleiner maken zonder dat deze wazig wordt. Met een AI ben je dus verzekerd van hoge kwaliteit drukwerk.

Een AI bestand is vaak vereist voor drukwerk zoals flyers, kleding, banners, auto bestickering en grote billboards.

Ik heb een AI bestand, maar deze is toch niet scherp, hoe kan dit?

Dit komt doordat het eigenlijk een pixel bestand is, wat als een AI is opgeslagen. Op deze manier veranderd alleen de bestandsextensie (van bijvoorbeeld PNG naar AI). Het belangrijkste veranderd niet; de opbouw van het bestand. Dit blijft in pixels in plaats van in vectoren. Uiteraard kunnen wij je helpen met het maken van een scherpe AI file. Gaat het om een logo? Klik dan hier voor meer informatie over onze dienst: logo omzetten naar AI.

AI bestand maken

Een AI bestand maken kan op twee manieren. Met de hand of met een automatisch programma.

AI bestand maken met de hand

Het bestand wordt ingeladen in een grafisch softwareprogramma. Vervolgens wordt de afbeelding nagetekend.

Voorbeeld van een AI bestand wat handmatig is gemaakt

Origineel versus handmatig omgezet naar AI (door ViaVector)

Voordelen

• Het resultaat is uitstekend (mits je het goed kan).
  • Je kunt het logo aanpassen.

Nadelen

• Afhankelijk van het logo kost het (veel) tijd om deze over te tekenen.
  • Het kost veel tijd om te leren werken met het tekenprogramma.
  • Je hebt een tekenprogramma nodig.

Programma’s voor handmatig omzetten

Betaalde tekenprogramma’s:

• Adobe Illustrator
  • Adobe Freehand
  • QuarkXPress
  • CorelDRAW

Gratis tekenprogramma:

• Inkscape

Vector bestand laten maken voor een vaste prijs

Heb je geen tijd om zelf een AI te maken? Laat dit dan doen door een specialist, zoals ViaVector. Voor logo’s hebben we een vaste prijs. Klik hier voor meer informatie over onze dienstverlening: logo omzetten naar ai.

AI bestand maken met automatisch programma

Op internet zijn websites te vinden die automatisch bestanden om kunnen zetten naar AI.

Voorbeeld van een AI bestand wat gemaakt is met een automatisch programma

Origineel versus automatisch programma

Nadelen automatisch programma

• Lang niet altijd een goed resultaat. Zoals je bij bovenstaande afbeelding kunt zien is het logo niet exact overgetrokken zoals het origineel.
  • Je kunt geen aanpassingen doen.
  • Om de AI te kunnen downloaden moet je een account aanmaken.
  • Om de AI te kunnen downloaden moet je een maand abonnement afnemen. Hieraan zijn kosten verbonden.

Voordelen

• Snel.

AI bestand bewerken

Een AI kan alleen met de hand bewerkt worden. Bovenstaande programma’s kun je hiervoor gebruiken. Een AI bewerken met automatische programma’s is niet mogelijk.

AI bestand openen

Een AI kun je met de volgende programma’s openen.

Betaalde programma’s:

• Adobe Illustrator
  • Adobe Freehand
  • QuarkXPress
  • CorelDRAW

Gratis programma’s:

• Inkscape

Gratis offerte

Gaat het om een logo? Hiervoor hoef je geen offerte aan te vragen. Hiervoor hanteren we namelijk een vaste prijs. Klik voor meer info.